slideshow11

OrCam13 november 2013
De OrCam brilcamera kan de beleving van de omgeving en dus ook de natuur door visueel gehandicapten vergroten! Een kleine camera op de brillenpoot vertelt de drager namelijk wat hij/zij “ziet”

Het voortschrijden der techniek, en dan vooral het kleiner worden van computers, belooft veel goeds voor mensen met een handicap! De OrCam is daar een voorbeeld van: het is een brilcamera met ingebouwde tekstherkenning. Blinden en slechtzienden kunnen zo tekst ‘te horen krijgen’, omdat een computerstem het voorleest.

Een kleine camera op de brillenpoot vertelt de drager wat hij/zij “ziet”. Het cameraatje op de bril is met een draadje verbonden met een computertje in de broekzak van de drager. Als de gebruiker een voorwerp of stuk tekst aanwijst, wordt het duidelijk benoemd of voorgelezen. Het systeem is vergelijkbaar met dat van Google Glass; een belangrijk verschil is dat dat ontwikkeld werd voor zienden en maar een beperkt aantal zaken kan herkennen en benoemen.

Een troef van de OrCam bril is, dat deze van de gebruiker kan leren een nieuw product of zelfs persoon te herkennen. Het systeem herkent een aantal voorgeprogrammeerde objecten en kan teksten voorlezen. Maar de gebruiker kan deze ‘bibliotheek’ zelf uitbreiden. Voorlopig gaat alles nog wel in het Engels.

Dit systeem is ontwikkeld als hulpmiddel voor visueel gehandicapten door het Israëlische bedrijfje OrCam. OrCam is opgericht door Amnon Shashua, professor computertechnologie aan de Hebreeuwse Universiteit. Tot nu toe is de sprekende bril het enige product van het bedrijf.

In september 2013 verschenen de eerste honderd OrCams. Op dit moment werkt de tekstherkenning alleen in het Engels, maar er wordt gewerkt aan andere talen. Meer info vind je op de site van OrCam (www.orcam.com).

Op http://www.want.nl/gaaf-orcam-bril-helpt-slechtzienden-lezen/ is een filmpje te zien en krijg je een goede indruk hoe het werkt.

Goede voorbeelden van toegankelijkheid

goedevoorbeeldenvantoegankelijkheid Kenniscentrum Groen & Handicap heeft een uitgebreide fotocollectie met goede en minder goede voorbeelden van toegankelijke voorzieningen in natuur- en recreatiegebieden. 

Die foto's zijn te bekijken op www.goedevoorbeelden.nu 

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wij zoeken iemand die zin en tijd heeft om onze social media bij te houden! 

Kenniscentrum Groen & Handicap wil zich ook graag op Facebook en Twitter laten zien, maar de huidige bestuursleden hebben te weinig tijd om daar actief mee bezig te zijn. Daarom zoeken we iemand die, op vrijwillige basis, ons hiermee wil helpen. 

Interesse? Neem dan contact op met voorzitter Kees Kuijken, keeskuijken@natuurzonderdrempels.nl

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds