slideshow11

10 oktober 2013
Pretparken stemmen hun beleid steeds vaker af op bezoekers met een beperking. Er is in 2013 onder andere meer rekening gehouden met bezoekers met autisme, ADHD’ers en bezoekers met bepaalde allergieën. Dat concludeert de website www.uitmetkorting.nl na een onderzoek bij de grootste Nederlandse dagattracties, in verband met de Week van de Toegankelijkheid.

 Een groot deel van de pretparken, maar ook dierentuinen en musea, heeft al lange tijd een speciaal beleid voor mindervalide bezoekers. Maar opvallend is dat afgelopen seizoen ook meer rekening werd gehouden met mensen met een geestelijke beperking of bezoekers met bepaalde allergieën. Bij meerdere dagattracties kon iemand met autisme of ADHD op vertoon van een Autipas of doktersverklaring voorrang in de wachtrij of korting op de entreeprijs krijgen. Ook waren er meer parken die voorzieningen troffen voor personen met voedselallergieën, zoals glutenvrij eten.

“We zien een stijgende tendens,” verklaart Nikki Bijhouwer, die namens de kortingssite onderzoek deed naar de toegankelijkheid van dagattracties. “Parken doen meer dan ooit hun best om iedere bezoeker, met welke beperking dan ook, een leuk dagje uit te geven.” Ook instanties zijn blij dat er meer aandacht aan wordt geschonken. Zo meldde Christine Ruiter van de Nederlandse Vereniging voor Autisme: “Fijn dat steeds meer parken faciliteiten scheppen voor mensen met autisme. Hierdoor wordt het voor hen makkelijker om een dagje uit te plannen.”

Volgend pretparkseizoen is te verwachten dat de toegankelijkheid van dagattracties nog beter wordt. Bijhouwer: “Tijdens het onderzoek bleek dat we wel een aantal parken aan het denken hebben gezet. Attractiepark Drouwenerzand, Science Center Nemo en Familiepark Dippiedoe hebben naar aanleiding van ons onderzoek hun beleid aangepast.”

Klik hier voor meer informatie.

Goede voorbeelden van toegankelijkheid

goedevoorbeeldenvantoegankelijkheid Kenniscentrum Groen & Handicap heeft een uitgebreide fotocollectie met goede en minder goede voorbeelden van toegankelijke voorzieningen in natuur- en recreatiegebieden. 

Die foto's zijn te bekijken op www.goedevoorbeelden.nu 

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wij zoeken iemand die zin en tijd heeft om onze social media bij te houden! 

Kenniscentrum Groen & Handicap wil zich ook graag op Facebook en Twitter laten zien, maar de huidige bestuursleden hebben te weinig tijd om daar actief mee bezig te zijn. Daarom zoeken we iemand die, op vrijwillige basis, ons hiermee wil helpen. 

Interesse? Neem dan contact op met voorzitter Kees Kuijken, keeskuijken@natuurzonderdrempels.nl

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds