slideshow11

1 augustus 2013
Met de heropening van de Kasteeltuinen in Arcen, is Nederland een goed toegankelijke groene attractie rijker. Het Limburgs Landschap heeft het initiatief genomen om het park en het kasteel flink onder handen te nemen. Voor de heropening in april jl. is er veel werk verzet. Het verval is gekeerd en hoewel sommige delen nog verder ontwikkeld worden, staat het geheel als een huis.

Tijdens de perspresentatie op 26 juli, waarvoor ook het Kenniscentrum Groen & Handicap was uitgenodigd, werd duidelijk dat ook aan mensen met een beperking is gedacht. Een groot deel van de paden is goed toegankelijk voor rolstoelers en waar dat niet zo is, wordt dat aangegeven. Ter plekke zijn rolstoelen beschikbaar. Er zijn voldoende aangepaste toiletten aanwezig. Ook het kasteel is goed toegankelijk voor rolstoelers en beschikt over een lift.
De 12.000 rozen, fraaie waterpartijen, vergezichten, de follies en de verschillende sferen in het park maken het bezoek tot een feest.

Toch zijn er ook nog verbeteringen mogelijk op het gebied van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid. De bereikbaarheid met openbaar vervoer voor mensen met een beperking is nog moeizaam. Er zijn nog onvoldoende rustpunten/bankjes langs de paden en over de ontsluiting voor mensen met een visuele beperking lijkt nog onvoldoende nagedacht. Jammer, want ook voor hen lijkt er in potentie voldoende te beleven qua geuren en geluid. Voor begeleiders zou een gereduceerde toegangsprijs welkom zijn.
Desalniettemin een aanrader.

Zie ook www.kasteeltuinen.nl

Goede voorbeelden van toegankelijkheid

goedevoorbeeldenvantoegankelijkheid Kenniscentrum Groen & Handicap heeft een uitgebreide fotocollectie met goede en minder goede voorbeelden van toegankelijke voorzieningen in natuur- en recreatiegebieden. 

Die foto's zijn te bekijken op www.goedevoorbeelden.nu 

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wij zoeken iemand die zin en tijd heeft om onze social media bij te houden! 

Kenniscentrum Groen & Handicap wil zich ook graag op Facebook en Twitter laten zien, maar de huidige bestuursleden hebben te weinig tijd om daar actief mee bezig te zijn. Daarom zoeken we iemand die, op vrijwillige basis, ons hiermee wil helpen. 

Interesse? Neem dan contact op met voorzitter Kees Kuijken, keeskuijken@natuurzonderdrempels.nl

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds