slideshow11

foto van brug

Deze route voert o.a.door natuurgebied de Lage Weerd met prachtige loslopende paarden. Verder wandelen we via het architectonisch hoogstandje, ontworpen door de Luikse architect René Greisch, over de Hoeg brögk. Afsluitend zien we de oude wijk Wyck en komen we langs het Ceramique terrein. De route: Net zoals de wandeling ‘De Eijsder Beemden’ zal deze wandeling van start gaan bij kasteel De Hoogenweerth. We gaan nu in plaats van aan de zuidkant van het kasteel, noordwaarts met de stroming van de Maas meelopen zodat we het centrum van Maastricht betreden.

Praktische informatie: Afstand: 8 kilometer. Start- en eindpunt: kasteel De Hoogenweerth, Hoge Weerd 2, 6229 AM Maastricht.

Via de jachthaven lopen we het riante fietspad op en slaan hier linksaf. Na een kleine 250 meter kunnen we weer links afslaan om zo het natuurgebied van de lage Weerd te betreden. U kunt dit pad alsmaar blijven volgen en genieten van de flora en fauna die dit prachtige gebied te bieden heeft. Vervolgens lopen we het natuurgebied uit en komen bij het Gouvernement uit. We blijven het Gouvernementspad noordwaarts volgen en blijven trouw aan de Maas. U loopt na het Gouvernement onder de John F. Kennedy brug door en ziet aan rechterzijde (de 2 gebouwen aan beide kanten van de brug) het hoofdkantoor van Vodafone liggen. We blijven de Maas alsmaar volgen langs de riante appartementen van het Ceramique terrein en het Charles Eijck park op. Nog voor de hoge brug is er de gelegenheid de hellingbaan te nemen om Plein 1992 te betreden. We gaan de Maas over en zoals u wilt kunt u met lift ofwel (volgens veel Maastrichtenaren) met de onhandige lage trappen de brug betreden. Als we eenmaal de bug over zijn blijven we de Maas volgen en gaan naar de oude Sint Servaasbrug. We doen dit via de Maasboulevard overlopend in de Maaspromenade. Laat het u vooral niet ontgaan om een kijkje te nemen in het stadspark of om de mooie stadswal te bezichtigen.

We verlaten weer de westkant van de stad en gaan via de Sint Servaasbrug de Maas over. Via de Wyckerbrugstraat gaan we de tweede straat aan de rechterkant de Rechtstraat in. We lopen de Rechtstraat helemaal uit tot dat we bij een T-splitsing uitkomen. We slaan hier rechtsaf en gaan al naar 15 meter links ‘de Ruiterij’ in. Via de Ruiterij gaan we (eventueel via de hellingbaan) weer Plein 1992 op. We gaan op Plein 1992 naar links en steken het plein in de lengte over. Overigens kunt u aan uw rechterzijde (aan het einde van Plein 1992) het Centre Ceramique zien liggen. Deze fungeert als de grote bibliotheek van Maastricht en biedt meestal ook toegang tot gratis exposities en tentoonstellingen. Aan het einde van Plein 1992 bij de bibliotheek om de hoek lopen we rechtdoor mee met de statige Avenue Ceramique. We lopen deze helemaal uit tot aan de rotonde. Via de Serpentilunet aan de rechterkant gaan we weer via dezelfde aangekomen route terug naar Kasteel De Hoogenweerth.

Info de Hoeg brögk: De Hoge Brug (Maastrichts: Hoeg Brögk) is een voetgangersbrug over de Maas in Maastricht. De brug werd gebouwd in het jaar 2003 en verbindt de historische binnenstad van Maastricht met de nieuwe wijk Céramique dat op de andere oever van de rivier ligt ten zuiden van het stadsdeel Wyck. De brug werd ontworpen door de Luikse architect René Greisch. De totale lengte van de brug is 261 meter, de breedte is 7.20 meter. De brug ligt 10 meter boven de waterspiegel en het hoogste punt van de boog is 16 meter boven de waterspiegel. De brug won in 2004 de Staalprijs van de stichting Bouwen met Staal. Om de scheepvaart niet nog meer te hinderen, bepaalde Rijkswaterstaat dat er geen pijlers in de Maas mochten komen. Er werd daarom gekozen voor een metalen boogbrug, waarvan het wegdek aan diagonaal gespannen kabels hangt met pijlers op de beide oevers van de rivier. Vanwege de vereiste doorvaarthoogte zouden de opritten naar de brug dusdanig steil zijn, dat er gekozen is voor een 'luie trap'-constructie.

Voor mensen met een beperking zijn er liften aan beide uiteinden van de brug. In het stadsdeel Céramique is de aanlanding van de brug op het Plein 1992, en aan de zijde van de binnenstad is er een aanlanding in het Stadspark (voor de Onze-Lieve-Vrouwewal) plus een afrit naar de Maasboulevard. De luie trap wordt niet door iedereen gewaardeerd. Zo verwoordt architectuurwebsite nlstreets een veel gehoorde klacht in een artikel: "Een prachtige brug om te zien is het zeker, maar in het gebruik bevalt hij minder. Met ons liep nog een aantal mensen de treden te verwensen: ze zijn zo ongelukkig van diepte dat je permanent twijfelt of je er nou één of twee tegelijk moet nemen, en geen van tweeën loopt lekker."

Giften en donaties

Het kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds