slideshow11

dierentuin16 juni 2020

Maar liefst 80% van de 106 onderzochte pretparken, musea en dierentuinen in Nederland hebben hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking verbeterd ten opzichte van eerder onderzoek uit 2014. Dat blijkt uit een nieuw toegankelijkheidsonderzoek van Smienk Trapliften.

Een dagje uit in Nederland?
Na weken strenge coronamaatregelen mogen pretparken, dierentuinen en musea eindelijk hun deuren weer openen. Ook veel senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking snakken naar een dagje de deur uit. Welke mogelijkheden zijn er voor hen?
Ruim zes jaar geleden deed uitmetkorting.nl onderzoek naar de toegankelijkheid van alle dagjes uit in Nederland. Smienk Trapliften onderzocht de huidige stand van zaken en kwam tot interessante conclusies.

Verbeteringen
Zo beschikken alle onderzochte parken tegenwoordig over een aangepast toilet en is in achttien parken een hulphond toegestaan waar dit zes jaar geleden nog niet was toegestaan. Ook zijn er in steeds meer parken rolstoelen of rollators te leen. Burger's Zoo, Storyworld en het Kröller Müller Museum doen hier zelfs nog een schepje bovenop door ook scootmobielen ter beschikking te stellen. Ook nieuw: het Stedelijk Museum in Amsterdam biedt loopfietsen te leen aan.

Informatieverstrekking
De grootste verbeteringen zijn echter te behalen door de toegankelijkheidsinformatie beter en helder te communiceren op de websites van de parken en musea. Vaak is de informatie niet te vinden of moeten er verschillende pagina’s bekeken worden om alle informatie te krijgen. Van ‘plan uw bezoek’ via de FAQ naar de tarievenpagina. Soms is de informatie zelfs helemaal niet vindbaar, bijvoorbeeld bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Dagje weg Desondanks kan de conclusie worden getrokken dat ca. 90% van de onderzochte dagjes uit uitstekend presteren op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid. Nu de coronamaatregelen in Nederland langzaam worden versoepeld en de parken weer mogen openen, is dat goed nieuws.

 

Smienk
Carmen van Andel
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0341 76 80 71

Giften en donaties

Kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds