slideshow11

Onbeperkt genieten29 oktober 2019
Dankzij een bijdrage van € 1,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij werkte Kenniscentrum Groen & Handicap de afgelopen drie jaar met Natuurmonumenten nauw samen met de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(in) en het Gehandicapte Kind. De natuurgebieden en natuurspeelplekken van Natuurmonumenten worden écht toegankelijk gemaakt voor mensen en kinderen met een beperking.
Er zijn inmiddels 27 gebieden ontsloten, daar komen er de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en de informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Daarnaast zijn tien OERRR speelnatuurplekken ontwikkeld waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

Symposium

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-11 oktober 2019) werd dit project in Oisterwijk afgesloten met een symposium voor genodigden. Kenniscentrum Groen & Handicap nam deel met voorzitter Kees Kuijken, secretaris-penningmeester Cees van Helteren en adviseur Job Haug, die beiden over alle projectgebieden advies uitbrachten. Wij spraken onder meer met Rick Brink (de Minister van Gehandicaptenzaken), Marc van den Tweel (directeur van Natuurmonumenten), Marc Mandemakers (de projectcoördinator van Natuurmonumenten) en vele anderen. Daarnaast vond op woensdagmiddag 16 oktober een groot publieksevenement in Oisterwijk plaats.

Natuurmonumenten gaat verder met het thema

Van Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, hoorden wij o.a. het volgende: "Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur mensen gelukkiger én gezonder maakt. Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten. Oók de vier miljoen Nederlanders voor wie het, door een beperking, niet vanzelfsprekend is om de natuur in de gaan. We gaan nog veel meer doen om deze groep te verwelkomen in onze gebieden. Hopelijk inspireren we gemeenten, provincies en zorginstellingen om samen met ons door te gaan met deze ontzettend belangrijke opdracht."

Toegankelijke natuur in de spotlights

Nu veel toegankelijke routes en speelnatuurplekken gerealiseerd zijn, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten waar toegankelijke natuur te vinden is. Daarom start Natuurmonumenten deze maand met de campagne ‘Onbeperkt Genieten’. Meer informatie hierover en een overzicht van alle activiteiten, routes en speelnatuurplekken is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/onbeperktgenieten.

In dit artikel staan allerlei foto's en filmpjes.

Giften en donaties

Het kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds