slideshow11

Bijzondere fietsen28 oktober 2019
Fietsen is heerlijk. In mijn jeugd heb ik heel wat kilometers gefietst. Tegenwoordig fiets ik met een handbike vanwege mijn rolstoelgebruik. Lekker de natuur in over fietspaden.
Ik dacht: laat ik eens gaan uitzoeken waar je een bijzondere fiets kunt huren. Zeeland en Friesland willen fietsprovincie worden. Een verhuurpunt voor bijzondere fietsen hoort hier volgens mij bij.
Het viel behoorlijk tegen. Mooi wel dat op de Hoge Veluwe een rolstoelfiets staat, dat Landall Greenparks die ook hebben op diverse lokaties. Het was weer interessant om te doen. Het verhuurpunt van Middelburg kreeg ik als tip via Facebook. Dat is dan een kadootje voor mij. Driewielers en tandems moeten nog ooit worden toegevoegd.

Fietsenstalling

In de plaats waar ik woon heeft men nergens in het centrum een bewaakte fietsenstalling met een plek voor aangepaste fietsen. Die horen nog niet bij het "plaatje". Aangepaste fietsen zijn duur, héél duur! Mensen zijn er afhankelijk van voor hun verplaatsingen. Ik bleek niet de enige die hier tegenaan liep.
Conclusie: net als een gehandicaptenparkeerplaats in een parkeergarage moeten er ook plekken komen voor aangepaste fietsen in bewaakte fietsenstallingen!

Verhuur:

Om een elektisch ondersteunde rolstoel of duofiets te kunnen huren moet er een organisatie zijn die het verhuren op zich neemt, zorgt voor de fiets en bereid is de vierkante meters die zo’n fiets inneemt af te staan. Dan is het nog zo dat er ook gebruik van gemaakt moet worden anders stopt het hele project.
Maar toen ik een presentatie kreeg over deelmobiliteit en constateerde dat mensen met een beperking niet op de plaatselijke fietsapp komen, vroeg ik me af hoe en of dit veranderd kon worden. Er komen in Eindhoven 250 deelscooters en de NS heeft honderden OV-fietsen. Ik realiseer me dat dit een nieuw onderwerp is maar hoe meer aandacht en gesprek hier over, hoe beter.

Klik hier voor meer informatie over bijzondere fietsen.

Pia Hendriks, oktober 2019

Giften en donaties

Het kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds