slideshow11

Blind vertrouwen'Blind vertrouwen...'

...op alles wat helpt om van de paden af te durven gaan om nog intenser te kunnen genieten van de natuur

Er zijn voor blinden en slechtzienden inmiddels diverse hulpmiddelen ontwikkeld om je weg binnen een gebouw of de gebouwede omgeving te vinden, maar wat doe je als je een visuele beperking hebt en je wilt oriënteren in de natuur? Bestuurslid van Kenniscentrum Groen & Handicap Imari de Haan is al haar hele leven slechtziend en ondanks dat haar gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat, gaat zij regelmatig samen met haar gepensioneerde blindengeleidehond de natuur in en durft zij ook van de paden af te gaan om nog intenser van de natuur te genieten.

Hierbij geldt natuurlijk wel dat zij zich heel goed moet voorbereiden op de wandeling en de hond vaak mee gaat want ondanks dat hij niet meer in functie is, vindt zij het fijn als haar maatje mee gaat en geeft hij haar nog steeds altijd het vertrouwen dat zij samen hun weg kunnen vinden. Vanwege de goede voorbereiding en de hond durft zij dus alleen op pad te gaan, maar om te kunnen bepalen waar zij de wandeling is begonnen en de bewegwijzerde route te kunnen volgen, gebruikt zij o.a. de app Ariadne GPS op de iPhone en een GPS systeem (Garmin). Er zijn namelijk op internet diverse mooie wandelroutes te vinden die zij met behulp van de aanpassingen op de computer (vergrotings- en spraaksoftware) weet te downloaden. Vervolgens gaat zij met de GPS de natuur in en hoeft zij alleen maar de paarse lijn op het scherm te volgen. Zij heeft daarom altijd een handloep op zak want anders kan zij het scherm niet lezen.

Voor haar is dit werkbaar, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle slechtzienden en zeker niet voor blinden! Imari probeert daarom vanuit haar rol als bestuurslid van Groen & Handicap en lid van de Oogvereniging de ontwikkelingen op het gebied van navigatiehulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking te volgen. Maar misschien is het een idee om samen met de terreinbeheerders van gedachten te wisselen over de mogelijkheden voor blinden en slechtzienden die niet de paden af durven te gaan. Begin volgend jaar zal zij met dit idee aan de slag gaan en bekijken hoe dit concreet kan worden gemaakt. Ook zal zij nagaan hoe het project “Inventarisatie toegankelijke wandelpaden voor mensen met een geleidehond” weer nieuw leven kan worden ingeblazen.

Giften en donaties

Het kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds