slideshow11

VisdonkKenniscentrum Groen & Handicap heeft deze maand bezoeken gebracht aan twee natuurgebieden, namelijk de bossen bij Fochteloo in Friesland en Visdonk bij Roosendaal.

Bospercelen Fochteloo
Vlakbij het uitgestrekte veengebied van Fochteloo liggen nog twee bospercelen met een belangrijke historische betekenis. In deze twee bospercelen 'Oranje' en 'Ybenheer' zijn in de Tweede Wereldoorlog eerst Joodse werkkampen aangebracht en daarna zijn zij gebruikt voor de opvang van oud-KNIL-militairen en hun gezinnen. Nu zijn deze bospercelen een walhalla voor flora en fauna maar met name de paden en lanen zijn geheel overwoekerd en verdienen een opknapbeurt.
Het is de bedoeling de paden weer geheel toegankelijk te maken, ook voor mensen met een beperking, en door middel van allerhande informatiepanelen moet de bezoeker (de wandelaar en de fietser) weer kennis kunnen nemen van het verleden. Natuurmonumenten wil in het kader van het project "Natuur, toegankelijk voor iedereen" samen met de stichting Dorpsbelang Fochteloo de bospercelen opknappen. Ook komen er goede en directe verbindingen met het Fochteloƫrveen dat een enorme aantrekkingskracht heeft vanwege de terugkeer van de kraanvogels.

Het landgoed Visdonk
Het landgoed Visdonk bij Roosendaal in West-Brabant is van geheel andere orde. Dit aloude landgoed is knus en levendig tegelijk. Akkertjes en weilanden liggen zij aan zij en worden van elkaar gescheiden door lange lanen en houtwallen. De zeldzame klokjesgentiaan bloeit er welig. De absolute parel is het idyllische Rozenven waar veel libellen en amfibieen zich laten bewonderen. Natuurmonumenten gaat hier een groot restauratiewerk uitvoeren. De heide wordt meer open, er wordt kapwerk verricht aan bomen en houtwallen en de akkertjes en weitjes worden verbonden met het bos.
Paden en lanen worden aangepakt en er worden her en der zitbankjes neergezet zodat iedereen, ook mensen met een beperking weer volledig aan hun trekken kunnen komen in dit mooie landgoed. De gemeente Roosendaal zal met Natuurmonumenten de nodige gelden beschikbaar stellen om een en ander te realiseren.

Giften en donaties

Kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds