Tekst: Imari de Haan
Heeft u ooit wel eens een kudde schapen dwars door het centrum van Lage Vuursche zien lopen? Vast en zeker niet, maar op 27 oktober jl. werd er in het kader van het 15-jarig bestaan van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een wandeltocht georganiseerd waarbij het publiek een stuk met de herders Werner en Ester Floor mocht meelopen en op die manier kon zien en horen wat het beroep van schaapherder inhoudt. Aan het einde van de wandeltocht namen de deelnemers in het centrum van Lage Vuursche afscheid van de herders en liepen de herders met hun kudde van ongeveer 100 schapen via het Dorpshuis het dorp uit om hun weg richting Soest te vervolgen. Het kan dus zomaar gebeuren dat u een kudde schapen in de bebouwde kom tegen komt.
Begrazing
In Nederland wordt er op diverse manieren aan bos- en natuurbeheer gedaan en kunnen de herders met hun schapen hierbij een belangrijke rol vervullen. Het beroep schaapherder bestaat dus nog steeds en er zijn in heel ons land ongeveer 50 kuddes actief om bijvoorbeeld de heidegebieden te begrazen, maar het komt ook voor dat de herders door Rijkswaterstaat worden gevraagd om de dieren ergens een stuk land of dijk te laten begrazen, door een golfclub worden gevraagd een golfterrein te begrazen of worden ingezet om diverse landgoederen te onderhouden. Voor wat betreft de begrazing worden de schapen dus voor verschillende doeleinden ingezet.
Educatie
Maar ook de herders zetten zich vaak voor verschillende doeleinden in. Naast hun hoofdtaak (het inzetten van de schapen voor bos- en natuurbeheer), verzorgen zij de dieren vaak zelf en als een schaap last heeft van een blessure proberen zij dit in eerste instantie zelf op te lossen, scheren zij de schapen en geven workshops vachtvilten en zetten zij zich in voor educatieve doeleinden. Het beroep schaapherder is dus echt geen droomberoep want het is hard werken!
Vacatures
Toch wordt er nog altijd naar schaapherders gezocht en kan het voor mensen die het harde werken voor lief nemen, ondernemend zijn, van het buitenleven houden en van schapen houden de ultieme carrièreswitch zijn. Helaas is dit beroep niet voor bestuurslid Imari de Haan weggelegd omdat zij zeer slechtziend is, maar was het voor haar al een droom om eens met de herders en hun schapen mee te lopen. Zij is namelijk een enorme dierenliefhebster, is een echt buitenmens en vond het geweldig om de border collies nu eens in de praktijk aan het werk te zien. Voor haar was het een enorme beleving om op haar manier het werk van de herders van dichtbij te kunnen zien. Als je slecht ziet en met name alle details mist, gaat er veel aan je voorbij en heb je dus geen flauw idee wat een herder allemaal moet doen om zijn schapen veilig van het ene naar het andere gebied te krijgen. Door middel van het beluisteren van het verhaal van Werner en Ester, de natuurbeleving op de heide en het knuffelen met de schapen (voelen hoe hun vacht lekker zacht aanvoelt) heeft zij dus op haar eigen manier een beeld gekregen hoe e.e.a. in zijn werk gaat.
Nog meer weten of een keer met de herders meelopen? Neem dan contact met Werner en Ester op. Zie voor alle informatie over Floor Landschapsbeheer www.floorlandschapsbeheer.nl.